Pirkanmaan Saksofonifestivaali (PSF)

Pirkanmaan Saksofonifestivaali (PSF)
27.3.–3.4.2022 Tampereella

Päivitetty 8.4.2022

ONNISTUNUT FESTIVAALI HUIPENTUI SUUREEN FINAALIIN
Saksofonisti Kalle Oittinen loisti tapahtuman huippumuusikkona

Pirkanmaan Saksofonifestivaali päättyi Grande Finale -loppukonserttiin yleisön täyttämässä Tampereen Tuomiokirkossa viime sunnuntaina. Lähes 80 saksofonin soittajaa – kolme orkesteria ja Petri Niemisen kokoama Saxophone Seniors jazzyhtye komppiryhmineen – toteuttivat monipuolisen ohjelman (Mozartista Charlie Parkerin kautta Anssi Tikanmäkeen) osoittaen miten monenlaiseen ilmaisuun saksofoni soittimena taipuu. Festivaalin yksi kirkkaimmista huippuhetkistä koettiin nuorimpien soittajien orkesteriakin johtaneen Kalle Oittisen soittaessa alttosaksofonilla sovittamansa François Bornen Carmen Fantasian Anna-Leena Lumpeen johtaman suuren orkesterin solistina. Soittajavirtuoosin kyntensä Oittinen näytti jo torstaina Telakan Yllätysten illassa esittäen taiturillisesti Barry Cockroftin kappaleen Ku Ku ja Jacob TVn Garden of Love (sopraanosaksofoni ja ääninauha). Klubi-ilta päättyi saksofonistien pitkiin jameihin.

Festivaali alkoi sunnuntaina 27. maaliskuuta saksofonikvartetti AAVAn konserertilla Kangasala-talossa. György Ligetin ja Claude Debussyn teosten jälkeen ohjelmassa oli Modest Musorgskin (sov. K. Oittinen) Näyttelykuvia, joka päättyy surullisen ajankohtaisesti hienoon osaan Kiovan suuri portti. Kalle Oittinen soittaa ’kamarimuusikkona’ kokoonpanossa tenorisaksofonia, muut soittajat ovat Joonatan Rautiola, sopraanosaksofoni, Samu Metsänen, alttosaksofoni ja Eero Saunamäki, baritonisaksofoni. (Metsänen ja Saunamäki toimivat myös Grande Finale -orkesterien harjoittajina ja äänenjohtajina.)

Vaikka festivaali ei tällä kerralla kokenutkaan pandemian kaltaisia takaiskuja kuten kaksi vuotta sitten, ilman pienempiä muutosjärjestelyjä ei tälläkään kerralla selvitty. Vino-saksofonikvartetin (Aino Heikkonen, sopraanosaksofoni, Armi Hantula, alttosaksofoni, Mari Martikainen, tenorisaksofoni ja Antti Karvonen, baritonisaksofoni) tiistain ilmaiskonsertti siirrettiin kunta-alan lakkouhan takia Metso-kirjastosta Tampere-talon pääaulaan. Pikatiedotus toimi ja konsertti onnistui hyvin myös tunnelmaltaan yleisön osatessa runsaslukuisena tulla paikalle.

Jazzmuseon saksofonistisäveltäjien ympärille rakennettu loppuunmyyty konsertti torstaina sujui leppoisasti saksofonisti Masa Orpanan tuttuun rentoon tapaansa esitellessä teokset ja niiden tekijät. Soitettu setti oli yksi parhaista yhtyeen Pyynikinlinnan konserteissa kuulluista. Jazzmuseon muut soittajat ovat Arto Piispanen, piano, Lauri Hannu, kitara ja Ville Rauhala, kontrabasso.

KAHDEN VUODEN KULUTTUA JÄLLEEN
Seuraavan kerran festivaali toteutetaan keväällä 2024 nykyisestään vielä hiukan laajempana. Neuvottelut mm.kansainvälisten artistien kanssa on tarkoitus aloittaa heti, mutta kaikesta tästä sitten aikanaan.

https://www.facebook.com/pirkanmaansaksofonifestivaali/
https://pmo.fi/psf/
Kuvia: https://pmo.fi/psf/media/

Tiedustelut Petri Nieminen puh. 0500 926702, Timo Ruottinen puh. 050 3316285

*******************************************************************************

 

SAKSOFONISTIEN FESTIVAALI ALKAA NÄYTTELYLLÄ ENNEN RUNSASTA KONSERTTITARJONTAA

Metso-kirjasto ottaa hienoisen varaslähdön toista kertaa järjestettävään, reilun viikon mittaiseen Pirkanmaan Saksofonifestivaaliin. Kirjaston musiikkiosastolla on nähtävissä pienimuotoinen saksofoniaiheinen aineistonäyttely pe 25.3. – su 3.4. välisenä aikana. Näyttelyssä on esillä tuohon ”puhaltimien selloon” liittyviä nuotteja, levyjä, kirjoja ja muuta saksofoniin liittyvää. Aineisto on koottu kirjaston laajoista aineistokokoelmista. Näyttely on avoinna Metso-kirjaston aukioloaikoina.

SAKSOFONISTIEN FESTIVAALI TOTEUTETAAN NYT TOISTA KERTAA

Kaksi vuotta sitten uusi saksofonistien yhteistapahtuma, konserttien, orkesterikoulutuksen ja mestarikurssin merkeissä järjestettävä festivaali toteutui pandemian takia vain osittain. Nyt yritetään uudestaan samalla innolla kuin viimeksi.

Saksofoniyhteisön piirissä perustettiin kolmen eritasoista saksofoniorkesteria, joissa eri-ikäiset fonistit vasta-alkajista konkarimestareihin soittavat yhdessä. Näiden kokoonpanojen laaja koulutustapahtuma ja suuri yhteiskonsertti jäi viimeksi toteutumatta. Nyt työ jatkuu.

Siirtynyt klassisen puolen mestarikurssi Joonatan Rautiolan huippuopetuksessa toteutettiin hiukan etukäteen jo viime joulukuussa koronarajoitusten hiukan hellitettyä. (Manuel Dunkelin jazzin mestarikurssi oli jo kaksi vuotta
sitten) https://www.facebook.com/pirkanmaansaksofonifestivaali/

Tapahtuma alkaa su 27.3. Saksofonikvartetti AAVAn konsertilla Kangasala-talossa. Festivaalilla kuullaan myös VINO-saksofonikvartettia Tampere-talossa (huom. aika ja paikka muuttunut). Metso-kirjastossa on myös saksofoniaiheinen aineistonäyttely festivaalin aikana. Jazzmuseo-yhtye esiintyy Pyynikinlinnassa ja Telakalla on torstaina yllätyksien PSF-klubi-ilta. Festivaali huipentuu saksofoniorkesterien konserttiin Tampereen Tuomiokirkossa su 3.4. klo 18.00. Tätä varten orkesterit harjoittelevat koulutustapahtumassa Tampereen konservatoriolla pe 1.4. alkaen konserttipäivään asti.

Orkestereita johtavat kapellimestari Anna-Leena Lumme Pirkanmaan musiikkiopistosta ja Tampereen konservatorion saksofoninsoiton lehtori Kalle Oittinen. A-ja B-orkestereissa toimivat äänenjohtajina Kaartin soittokunnan saksofonistit Samu Metsänen, Perttu Pannula ja Eero Saunamäki. He toimivat myös sektioharjoittajina tamperelaisten saksofoniopettajien ohella. Mainittakoon, että Eero Saunamäki tunnetaan myös 2021 Linnan juhlien salaperäisenä nokkahuilun soittajana.

Tapahtumaa järjestää tamperelaisten saksofoniopettajien työryhmä yhteistyössä Tampereen Tuomiokirkkoseurakunnan, Pirkanmaan musiikkiopiston, Tampereen konservatorion ja Tampereen ammattikorkeakoulun kanssa.

Tapahtumaan osallistuu ammattisaksofonisteja ja soittimen opettajia, oppilaita ja muita harrastajia. Taiteellisen suunnitteluryhmän jäsenet ovat kapellimestari Anna-Leena Lumme sekä saksofonistit Petri Nieminen, Kalle Oittinen ja Masa Orpana.

 

Tapahtuman yleisökonsertit

Näyttelykuvia (Ligeti – Debussy – Mussorgsky)
Su 27.3. klo 16 Kangasala-talo
Saksofonikvartetti AAVA

Uusilla poluilla
Ti 29.3. klo 19 Tampere-talo
VINO-saksofonikvartetti jazzin ja omien sävellysten maailmoissa.
HUOM. MUUTTUNUT AIKA JA PAIKKA

Saksofonistien sävellyksiä
Ke 30.3. klo 19 Pyynikinlinna
Jazzmuseo-yhtye

Yllätysten ilta
To 31.3. klo 20 Telakka
PSF-klubi
Jazzia, nykymusaa, freetä, klassista.

Grande Finale – Saksofonistit valtaavat katedraalin
Su 3.4. klo 18 Tampereen Tuomiokirkko
Konsertissa esiintyy kolme saksofoniorkesteria
johtajina Anna-Leena Lumme ja Kalle Oittinen.

 

Ilmoittautuminen

Tervetuloa Pirkanmaan Saksofoniorkesterin viikonloppuperiodiin, joka järjestetään 1.-3.4.2022 Tampereen konservatoriolla sekä konsertin osalta Tampereen Tuomiokirkossa su 3.4. Periodin järjestävät yhteistyössä Pirkanmaan musiikkiopisto ja Tampereen konservatorio.

Periodin kolmeen eritasoiseen saksofoniorkesteriin ovat tervetulleita oppilaitosten oppilaiden lisäksi myös kaikki muut kiinnostuneet saksofonisoiton harrastajat ja ammattilaiset. Orkestereiden johtajina toimivat Anna-Leena Lumme ja Kalle Oittinen sekä stemmaharjoittajina mm. Petri Nieminen ja Kaartin Soittokunnan saksofonistit.

Viikonloppukurssi on ilmainen Pirkanmaan musiikkiopiston ja Tampereen konservatorion oppilaille, mutta ruokailut maksavat erikseen (6-7,5 € per lounas). Muille kurssihinta on 20 € + ruokailut.

Viikonlopun aikataulu (paikkana Tampereen konservatorio):

Perjantai 1.4. 

Klo 15.30-17.30 B-orkesterin harjoitukset
Klo 18-20 A-orkesterin harjoitukset

Lauantai 2.4.

Klo 9-10 B-orkesterin stemmikset
Klo 10-12.30 B-orkesterin harjoitukset
Klo 12.30-13 B- ja A-orkesterit yhdessä
Klo 14-17 A-orkesterin harjoitukset
Klo 16-17.30 C-orkesterin harjoitukset
Klo 17-18 A-orkesterin stemmikset

Sunnuntai 3.4.

Klo 10-11.30 A-orkesterin harjoitukset
Klo 11.30-12.30 B-orkesterin harjoitukset
Klo 13-14 C-orkesterin harjoitukset
Klo 14-15 siirtyminen Tuomiokirkkoon
Klo 15-17 Kenraaliharjoitukset Tuomiokirkossa
Klo 18 Konsertti Tuomiokirkossa

Ilmoittautuminen viimeistään su 20.3.2022 tämän linkin kautta:
https://link.webropolsurveys.com/S/3E0D2063B29D091F

Tiedustelut

Petri Nieminen, p. 0500926702
Timo Ruottinen, p. 050 3316285

 

Pirkanmaan Saksofonifestivaali (PSF)

Pirkanmaan Saksofonifestivaali (PSF)