Trumpetti

Trumpetti on vaskisoittimista kaikkein pienikokoisin ja korkeaäänisin. Sen käyttömahdollisuudet ovat hyvinkin monipuoliset. Lähes jokainen orkesteri tarvitsee trumpetisteja riippumatta musiikin tyylistä (vrt. klassinen, jazz, pop). Trumpettia käytetään myös aivan yksittäissoittimena ”kissanristiäisistä” aina vaativiin solistitehtäviin esim. sinfoniaorkesterin kanssa. Trumpetti on instrumenttina vailla vertaansa myös juhlistamaan fanfaarein vaikkapa urheilukilpailuiden palkintojenjakoa.

Äänenmuodostus on yksi haasteellisimpia osa-alueita. Miten huulia, ilmaa, kieltä ja tietysti soitinta käyttäen oppii saamaan äänen ja vain kolmea venttiiliä (sormitusnappulaa) käyttäen löytämään niin monia säveliä.

Myös trumpetinsoiton oppiminen vaatii säännöllistä harjoittelua. Omien taitojensa kehittämiseen trumpetti antaakin haasteita aivan rajattomasti.

Aloitusikä ja soittimen hankinta

Harrastuksen voi aloittaa n. 10 vuoden tai taskutrumpetilla jopa 5 vuoden ikäisenä. Taskutrumpetti on muuten vastaava kuin ”isoveljensä”, mutta se on taivutettu pienempään kokoon, jotta pienempi soittaja jaksaa kannatella soitinta lähempänä kehoa paremmin. Lapsen hampaiden vaihtuessa puuttuvatkaan hampaat eivät haittaa soittamista. Iän karttuessa onkin helppo vaihtaa isompaan trumpettiin tai jopa halutessaan tuubaan (=isoin vaskisoitin).

Taskutrumpettien hinnat ovat alkaen n. 350 euroa. Trumpetin hintahaarukka liikkuu oppilasmallin n. 400–1000 euron välillä ja ammattilaismallit 1000 eurosta ylöspäin. Käytetyt soittimet ovat monesti laadultaan hyviä ja tietysti halvempia.

 

Lue myös:

Opintojen sisältö

Hakuohjeet

Opettajat

Jani Huopala

trumpetti
Tampereen toimipiste

Anna-Leena Lumme

trumpetti, orkesterinjohto
Tampereen ja Ylöjärven toimipisteet

Jorma Rajala

baritonitorvi, pasuuna, tuuba, trumpetti ja orkesterinjohto
Hämeenkyrön ja Tampereen toimipisteet

Nina Talvilahti

trumpetti
Tampereen toimipiste

Näin soi trumpetti