Käyrätorvi

Millainen soitin on käyrätorvi?

Käyrätorvi kuuluu vaskisoitinperheeseen. Sen ääni voi tarpeen mukaan olla runollisen tumma ja pehmeä tai sankarillisen uljas. Monet orkesteri- ja elokuvamusiikin hienoimmista sooloista onkin kirjoitettu juuri käyrätorvelle. Käyrätorven sointi sopii erinomaisesti yhteen niin jousisoitinten, puupuhaltimien kuin vaskipuhaltimienkin kanssa, joten sitä käytetään runsaasti kaikenlaisessa orkesterimusiikissa sekä erilaisissa pienyhtyeissä. Käyrätorven ääniala on laaja: sinfoniaorkesterissa käyrätorvet soittavat usein omana neliäänisenä ryhmänään, jonka ääniala kattaa lähes neljä oktaavia.

Minkä ikäisenä käyrätorven soittamisen voi aloittaa?

Nykyisin valmistetaan hyvin pienikokoisia oppilassoittimia, joten käyrätorvensoiton voi aloittaa jopa 5-vuotiaana. Yleisimmin käyrätorven soitto aloitetaan alakouluiässä, mutta toisaalta ei yläkoululaisenkaan tarvitse pelätä, että olisi aloittanut ”liian myöhään”.

Mitä käyrätorvella soitetaan?

Käyrätorvi, kuten kaikki muutkin vaskipuhaltimet, ovat erityisesti orkesteri- ja yhtyesoittimia, joten soittoharrastukseen liittyy oleellisesti yhdessä soittaminen. Toki käyrätorvelle on sävelletty myös monipuolisesti soolomusiikkia aina barokin ajoista lähtien. Kaikki vaskipuhaltimet sopivat luontevasti eri musiikkityylien tulkeiksi niin klassisesta jazziin ja viihdemusiikkiin.

Paljonko käyrätorvi maksaa?

Musiikkiopistolla käyrätorven soitto aloitetaan yleensä musiikkiopiston vuokrasoittimella. Noin 10 vuoden iässä soitin vaihtuu normaalikokoiseksi käyrätorveksi, jolloin oman soittimen hankinta tulee viimeistään ajankohtaiseksi. Oma soitin kannattaa hankkia, koska hyvin pidetyllä soittimella voi soittaa vuosikymmeniä. Uusi hyvä harrastajasoitin maksaa nykyisin 3000–3500 euroa, mutta käytetyn soittimen voi saada huomattavasti halvemmalla.

 

Lue myös:

Opintojen sisältö

Hakuohjeet

Opettajat

Anu Pihl

käyrätorvi, orkesterinjohto
Kangasalan ja Tampereen toimipisteet

Ismo Ponkala

käyrätorvi
Ylöjärven toimipiste

Näin soi käyrätorvi