Kosketinsoittimet

Akustinen piano

Akustinen piano (pystypiano tai flyygeli) on paras valinta säännölliseen kotiharjoitteluun. Uudet pianot maksavat joitakin tuhansia euroja, mutta käytettyjä hyväkuntoisia pianoja voi saada hyvinkin edullisesti. Käytettyä etenkin yksityiseltä myyjältä ostaessa kannattaa huomioida viritys- ja kuljetuskustannukset ja pyytää vaikka joku ammattilainen apuun testaamaan pianoa ennen ostopäätöstä. Luotettavia pianomerkkejä ovat esim. Yamaha ja Kawai.

Jotkut pianotehtaat valmistavat myös sähkö- ja akustisen pianon yhdistelmiä (esim. Yamahan Silent Piano), joissa on akustisen pianon lisäksi mahdollisuus harjoitella äänettömästi kuulokkeilla muita häiritsemättä.

Sähköpianot

Sähköpianot voidaan karkeasti jakaa ”kotipianoihin” ja ”keikkapianoihin” (stage piano). Kotipianoissa on sisäänrakennettu vahvistin ja kaiuttimet ja ne ovat usein muotoilultaan miellyttävän näköisiä. Keikkapianoissa ei ole omia kaiuttimia eikä usein myöskään jalustaa. Keikkapianon äänentoistoksi käy esim. pari aktiivikaiutinta. Tämä on usein soundillisesti parempi ratkaisu kuin kotipiano mutta ei ehkä kaikkien silmää miellytä. Harrastuksen edetessä pidemmälle sähköpianon kosketus ja soundi eivät riitä kaikkien pianomusiikin hienouksien toteuttamiseen.

Hyviä puolia sähköpianoissa ovat: siirreltävyys, mahdollisuus kuulokeharjoitteluun, ei virityskustannuksia, monet sisäänrakennetut harjoittelua tukevat ominaisuudet (metronomi, oman soiton äänitysmahdollisuus, ulkoisen äänilähteen liittämismahdollisuus). Sähköpianojen hinnat uutena alkavat n. 500 eurosta. Hyviä merkkejä ovat Yamaha, Kawai, Roland ja Korg, keikkapianoissa merkkivalikoima on huomattavasti laajempi.

Muut sähköiset kosketinsoittimet

Kosketinsoittimia on valtava määrä erilaisiin tarkoituksiin: mm. analogisyntetisaattorit, työasemasyntetisaattorit, säestyskeyboardit, sähköurut. Ne ovat hyvä lisä pidemmälle edenneen pianistin välineistöön ja välttämättömiä bändissä. Monissa syntikoissa on myös laadukas pianosoundi, mutta yleensä koskettimisto ei muistuta lainkaan tuntumaltaan pianon koskettimia. Siksi perustekniikka kannattaa ottaa haltuun ensin oikealla pianolla.