Kantele

Kantele on Suomen kansallissoitin, mutta historialtaan se ulottuu jopa 2000 vuoden päähän. Kanteleen alkuperästä ja tarkasta iästä kiistellään, koska samankaltaisia sukulaissoittimia esiintyy siellä täällä maailmalla. Lähimmät kanteleen sukulaiset löytyvät Baltiasta eli Virosta (kannel), Latviasta (kuokle) ja Liettuasta (kankles), sekä Venäjältä (gusli).

Kanteleita on paljon erikokoisia, mutta musiikkiopistossa opiskellaan isolla kanteleella. Yleensä ensimmäiseksi kanteleeksi hankitaan 36-kielinen kotikantele, ja siitä seuraava malli on astetta isompi 39-kielinen konserttikantele. Musiikkiopistolta löytyy soitin oppilaiden käyttöön soittotunneilla, joten omaa soitinta ei tarvitse kuljettaa opistolle.

Käytettyjä soittimia myydään ainakin kantele.net -sivustolla, ja muuallakin netin kirpputoreilla, mutta kannattaa varmistaa soittimen kunto aina opettajan kautta ennen ostopäätöstä! Käytetyn kotikanteleen hinta on n. 500–1500 euroa. Uutena soittimen voi tilata suoraan kantelerakentajilta. Lisätietoa opettajalta.

Opettajana toimii musiikkipedagogi AMK, musiikin maisteri Noora Laiho.
Olen aloittanut ison kanteleen soiton jo 5-vuotiaana, vaikkakin yleisin aloitusikä on n. 7–9 vuotta. Jos sinäkin olet vähintään 5-vuotias, niin voit hakea kanteleensoiton oppiin!
Minun tunneillani soitetaan monenlaista musiikkia kansansävelmistä klassisen perinteen kautta nykypäivän poppiin!

Tervetuloa soittamaan kanteletta!

Noora Laiho

 

Lue myös:

Opintojen sisältö

Hakuohjeet

Opettaja

Noora Laiho

kantele
Tampereen ja Ylöjärven toimipisteet

Näin soi kantele

Kanteleyhtye Trio Sonorous (Silja Salmela, Pihla Lindroos ja Maiju Saukkosaari). Videon on kuvannut ja miksannut Mika Siitonen.
Elli Siitonen ja Popcorn
Human Cell Signals (Noora Laiho, kantele ja Harri Topi, sello): Let There Be Light